tiistai 28. huhtikuuta 2015

Munkit

Vappu tulee, ja sen kunniaksi meillä leivottiin munkkeja. Ei kauaa kestä kun lautanen on jo tyhjää täynnä näistä herkuista, niin hyviä kun ovat. Aika työläitähän nämä ovat tehdä, mutta leivonnan jälkeen simalasi ja tuore munkki, mikä voisi olla parempaa. Kaiken lisäksi tähän ohjeeseen ei tule kananmunaa, joten jotain hyvää muna-allergikollekin. :)




Munkit (n.80 kpl):
1 l vettä
1 ½ tuorehiivaa
3 ½ dl sokeria
5 tl suolaa
500 g voita
1½-2 kg vehnäjauhoja

Mitataan vesi kulhoon ja lämmitetään se kädenlämöiseksi. Liuotetaan veteen suola, sokeri ja hiiva ja sekoitetaan sekaisin. Lisätään taikinaan n. puolet jauhoista ja vaivataan.
Sulatetaan voi ja vaivataan se taikinan joukkoon. Lisätään jauhoja ja vaivataan kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Nostatetaan taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Kaulitaan taikina n. 2cm paksuiseksi levyksi ja painellaan n. 7 cm muotilla (esim. kuppi) ympyröitä. Painetaan munkkeihin sormella reikä. Nostellaan munkit leivinpaperoidulle pellille ja annetaan niiden nousta n. 45 min liinan alla.

Paistamiseen:
2 l rypsiöljyä

Lämmitetään rasva kattilassa 180 asteeseen. Laitetaan muutama munkki kerrallaan kattilaan,  annetaan olla kunnes pohja on saanut kauniin ruskean värin ja käännetään munkki. Kun munkit ovat paistuneet molemmilta puolilta,  nostetaan ne talouspaperin päälle jäähtymään ihan hetkeksi ja pyöritetään ne sitten sokerissa.
Huom! Kannattaa ensin paistaa yksi koemunkki, jotta tiedät, että onko munkki sisältäkin varmasti kypsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti